*
W obecnych czasach wiele schematów życiowych związanych nie tylko z dietą i odżywianiem, ale ze stylem życia ulega zmianom i weryfikacji pod względem praktycznym, okazuje się..., że cukier szkodzi i przybyło cukrzyków już bardzo młodych wiekiem. Okazuje się, że osoby chore na nowotwory podczas samej choroby nie powinny jeść mięsa.To już zaczyna funkcjonować w rzeczywistości.
Według medycyny chińskiej spożywanie mięsa zaostrza chęć na alkohol. ,,(…)Alkoholikami są zazwyczaj ludzie mający zbyt mocne Jang: nigdy nie spotykamy ich wśród wegetarian odżywiających się głównie sałatkami i świeżymi owocami. Alkoholicy to ludzie jedzący dużo mięsa, kiełbas i soli. Im więcej ich jedzą, tym alkohol jest im bardziej potrzebny, gdyż takie pożywienie jest zupełnie niezrównoważone (energetycznie). Dlatego każdemu, kto chciałby zerwać z nałogiem alkoholizmu można zalecić dziewięć dziesięciodniową dietę wegetariańską bez używania soli.(…)”, dosyć długi cytat ten zaczerpnęłam z książki ,,Chiny, kuchnia… tajemnice medycyny” - wykłady Claude’a Diolosy.
Według medycyny chińskiej spożywanie mięsa zaostrza chęć na alkohol. ,,(…)Alkoholikami są zazwyczaj ludzie mający zbyt mocne Jang: nigdy nie spotykamy ich wśród wegetarian odżywiających się głównie sałatkami i świeżymi owocami. Alkoholicy to ludzie jedzący dużo mięsa, kiełbas i soli. Im więcej ich jedzą, tym alkohol jest im bardziej potrzebny, gdyż takie pożywienie jest zupełnie niezrównoważone (energetycznie). Dlatego każdemu, kto chciałby zerwać z nałogiem alkoholizmu można zalecić dziewięć dziesięciodniową dietę wegetariańską bez używania soli.(…)”, dosyć długi cytat ten zaczerpnęłam z książki ,,Chiny, kuchnia… tajemnice medycyny” - wykłady Claude’a Diolosy.
Drugim problemem naszej ,,wysoko rozwiniętej cywilizacji” jest przebiałczenie białkiem organizmu jak się okazuje…,,(…)Przyjmuje się, że średni nadmiar tej substancji na osobę wynosi 50 – 100 g dziennie. Nadmiar białka nie jest zużywany w procesach metabolicznych, ani nie stanowi budulca dla komórek, lecz odkłada się w przestrzeni międzykomórkowej. Przebiałczenie organizmu, a szczególnie przestrzeni śródkomórkowej, utrudnia oddychanie komórkowe, co powoduje deficyt tlenu, a to z kolei sprzyja procesom degeneracyjnym ustroju. Zwiększona podatność na zwyrodnienia uwidacznia się w przedwczesnym starzeniu się organizmu i wzmożonej tendencji komórek do przekształcania się w nowotworowe. Tak powstają choroby chroniczne – powoli, lecz nieubłaganie.(…)”, zacytowany fragment tekstu pochodzi z książki pod tytułem ,,Choroby nowotworowe”, Paula Mohra, (2002 r).
W Himalajach mieszka naród Hunzów, którzy brak chorób zawdzięczają temu między innymi ,że nie mają nawyku jedzenia mięsa, a ich sposób odżywiania jest raczej nisko białkowy. Nie hodują też zwierząt w celach zabijania, jeśli jedzą mięso to bardzo rzadko…. i wtedy gdy zwierze już padło, jest to mięso chude. Często mają krótkie okresy głodu, który dla nich jest raczej zwyczajem i normą, ,,(…) wszyscy badacze podkreślają niezwykłą żywotność i siłę, zdolność do pracy i wytrzymałość na fizyczne trudy starych ludzi u Hunzów. Jest to wynikiem zwolnionego starzenia się. Kobiety rodzą nawet po sześćdziesiątce, mężczyźni mogą płodzić nawet do setnego roku życia.
Lorimer podkreśla również wielką czystość Hunzów i temu przypisuje fakt, że choroby skórne, tak bardzo dręczące ludność innych okolic Indii, są tu nieznane.Ogólna charakterystykę odżywiania Hunzów ujmuje Bircher w następujących punktach:
1) odżywianie przede wszystkim jarskie, 2) duży udział surowizn, 3) przewaga owoców w codziennym pożywieniu, 4) pokarmy naturalne nie zafałszowane, przygotowane z zachowaniem wszystkich elementów życiowych, 5) środki podniecające (wino) i łakocie przyjmowane wyjątkowo rzadko, 6) bardzo umiarkowane spożycie soli, 7) żywność pochodząca wyłącznie z własnej, rodzinnej gleby, 8) coroczne okresy głodu.(…)” (por. Wiśniewska – Roszkowska, 1990, s. 86,87).
Potwierdzają to ,,niestety’’ badania i kolejny raz już zacytuję by nie być gołosłowną ,,(…) Badania 360 ludzi długowiecznych (100 i więcej lat) w kilku krajach Półwyspu Bałkańskiego wykonał dr Paweł Biskup z Pragi. Najstarszym z nich był liczący 138 lat Albanii. Wszyscy ci długowieczni odznaczali się zupełnie niezłą sprawnością fizyczną i psychiczną. Warunki ich życia były bardzo podobne do opisywanych w krajach Hunzów – w ogromnej większości byli to ubodzy mieszkańcy górzystych, kamienistych, nieurodzajnych okolic i prowadzili życie bardzo pracowite, twarde, pozbawione wygód. Odżywiali się tez skromnie i skąpo. Czarny chleb, fasola gotowana z olejem, owcze mleko i ser stanowiły podstawę pożywienia – do tego w lecie dochodziły owoce – zwłaszcza ,,rajskie jabłuszka”, a w zimie papryka i kiszona kapusta. Mięso jadali rzadko.(…)” urywek ten i powyżej pochodzi z opracowania naukowego… ( jak w wynika z adnotacji w książce autorka jest z tytułami: Doc. Dr med. Hab. Lecz może już awansowała wyżej i dlatego nie tytułuję) Kingi Wiśniewskiej – Roszkowskiej ,,Rewitalizacja i Długowieczność czyli Odmłodzenie” Po przeczytaniu osobiście odniosłam takie wrażenie, iż jest to praca naukowa na naprawdę wysokim poziomie i przyznaję jestem pod wrażeniem.
Dodam jeszcze iż , dieta składająca się z surówek zapobiega atakowaniu przez guz kolejnych narządów. ,,A przecież większość śmiertelnych zejść następuje w związku z tzw. zachorowaniami powtórnymi.(…)” (por. Mohr, 2002, s.11).
*(tekst ten z przewagą, nie kryję - cytatów..., pisałam już w komentarzach na portalu wegetarian)
Elżbieta Beata Szczygielska
*
*